Τι κάνει με λίγα λόγια ένας Ενεργειακός Επιθεωρητής;
Εν συντομία, οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι σε θέση να αξιολογούν ενεργειακά τα ακίνητα και να εκδίδουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για επαγγελματικούς χώρους ή κατοικίες.
Σε τι βοηθάει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;
Το Πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου οι ιδιοκτήτες να είναι σε θέση να μισθώνουν ή να μεταβιβάζουν τα ακίνητα τους, αλλά και για να μπορέσουν να ενταχθούν στο επιδοτούμενο Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οικον.
Ποιες ενέργειες κάνει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής;
Ως ενεργειακός επιθεωρητής είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι τα ενεργειακά προβλήματα των ακινήτων και να συμβουλεύεις κατάλληλα τους ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοίκους ακινήτων για τεχνικές λύσεις που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή θωράκιση του χώρου τους αλλά και στην αναβάθμιση ή βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και συστημάτων.
Φαίνεται ενδιαφέρον! Πως μπορώ όμως να γίνω Ενεργειακός Επιθεωρητής;
Καταρχάς πρέπει να είσαι Διπλωματούχος Μηχανικός (προερχόμενος από πανεπιστημιακή σχολή πενταετούς εκπαίδευσης και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ή Πτυχιούχος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή μηχανικός προερχόμενος από εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών με αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων) με σχετική άδεια από το υπουργείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής ώστε να είσαι σε θέση να εκπαιδευτείς για να κάνεις ενεργειακές επιθεωρήσεις.
Στη συνέχεια , όπως προβλέπει ο νόμος, σαν Μηχανικός θα πρέπει να παρακολουθήσεις εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια με σκοπό να περάσεις της εξετάσεις. Τέλος, οι εγκεκριμένοι ενεργειακοί επιθεωρητές εντάσσονται στα μητρώα των μόνιμων ενεργειακών επιθεωρητών η οποία δίνεται από το ΥΠΕΚΑ όπου περιλαμβάνονται τα στοιχεία τους για να μπορούν να επιλεγούν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Παίζει ρόλο πόσο έμπειρος είναι ένας Ενεργειακός Επιθεωρητής;
Βεβαίως, ο Επιθεωρητής δύναται να ανεβαίνει τάξεις ανάλογα με τις επιθεωρήσεις που έχει διεκπεραιώσει. Οι τάξεις είναι τρείς και έχουν τα εξής κριτήρια και χαρακτηριστικά:
Στην Α’ ΤΆΞΗ μπαίνουν οι Διπλωματούχοι μηχανικοί που μόλις απόκτησαν το πτυχίο τους και έχουν δικαίωμα για επιθεωρήσεις σε κτίρια μέχρι 250m2.
Στην Β’ ΤΑΞΗ: εντάσσονται οι Α’ τάξης Μηχανικοί με αποδεδειγμένη εμπειρία (πάνω από 30 επιθεωρήσεις Α Τάξης). Οι Β’ τάξης έχουν το δικαίωμα επιθεωρήσεων σε κτίρια μέχρι 1000m2.
Στην Γ’ ΤΑΞΗ εντάσσονται οι Β’ τάξης με αποδεδειγμένη εμπειρία (10 επιθεωρήσεις Β’ Τάξης). Οι Γ’ τάξης έχουν το δικαίωμα επιθεωρήσεων σε κτίρια χωρίς όριο επιφανείας. Όσοι έχουν επιτύχει στις εξετάσεις εντάσσονται αυτόματα στην Γ’ κατηγορία.
—————–
Αν είσαι πτυχιούχος μηχανικός ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και σε ενδιαφέρει η ενέργεια και το περιβάλλον, γίνε Ενεργειακός Επιθεωρητής και διεύρυνε τις γνώσεις σου και τους τομείς ενασχόλησης σου.
Εξειδικεύσου σε:
- Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων
- Ενεργειακή επιθεώρηση λεβήτων
- Ενεργειακή επιθεώρηση συστήματος θέρμανσης & κλιματισμού
- Έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών
- Μελέτες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
- Προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης
Άνοιξε τους ορίζοντες σου και διεκδίκησε περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα του μέλλοντος. Κάνε την αίτηση σου εδώ: http://www.masterkek.gr/MasterKEK/energeiakoi_epithewrites.htm