Η ψηφιακή τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τόσο που είναι πλέον αναγκαίο να γνωρίζεις τεχνικούς όρους που μέχρι πρότινος αναφέρονταν σε αυτούς μόνο το τμήμα ΙΤ και τεχνικοί Πληροφορικής.

Ένα πρώτο βήμα για να βάλεις σε τάξη τους όρους που σίγουρα έχεις ακούσει,  είναι να μάθεις να τους ξεχωρίζεις. Δες παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες συγχύσεις που γίνονται ώστε να παίρνεις μέρος με αυτοπεποίθηση σε μια συζήτηση για ζητήματα Τεχνολογίας.

Μνήμη RAM και Μνήμη ROM

Από τις πιο συνηθισμένες συγχύσεις, οι μνήμες ROM (Read Only Memory) και RAM  (Random Access Memory) εκτελούν από τις πιο σημαντικές λειτουργιές ενός υπολογιστή.  Η  μνήμη ROM περιέχει τα αμετάβλητα δεδομένα μας (από το λειτουργικό πρόγραμμα και τις εφαρμογές έως κείμενα και φωτογραφίες) και τα διατηρεί ακόμα και όταν κλείνει  η τροφοδοσία  του Η/Υ ή ξεχνάμε για χρόνια το λάπτοπ κλειστό στη θήκη του.

Αντίθετα, τα δεδομένα στη μνήμη RAM  είναι προσωρινά.  Στην ουσία η RAM λειτουργεί σαν μεσολαβητής για να εκτελεστεί μια ενέργεια ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ROM: Το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε, μεταφέρεται στην RAM για να μπορέσει να την δει και να την τρέξει ο επεξεργαστής, κάτι που σημαίνει πως όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα σε RAM έχουμε, τόσο πιο άμεσα και γρήγορα θα εκτελούνται οι εντολές μας.

Internet και Web

Και όμως υπάρχουν διάφορες για αυτές τις 2 έννοιες, που για πολύ κόσμο είναι –δικαιολογημένα – ταυτισμένες .  Το διαδίκτυο (internet) στην πραγματικότητα αποτελείται από εκατομμύρια υπολογιστές που διασυνδέονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο. Κάθε υπολογιστής συνδέεται με τους άλλους για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα, μέσα από μια «κοινή γλώσσα» που λέγονται πρωτόκολλα.

Το Web (World Wide Web) αφορά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των συνδεδεμένων υπολογιστών, μέσω ενός από τα πρωτόκολλα HTTP για να μεταφέρει δεδομένα, μέσα στα οποία περιέχονται οι ιστοσελίδες, τα Web documents κ.α.  Ουσιαστικά το Web είναι απλά ένα (σημαντικό) κομμάτι του Διαδικτύου και για να το γράψουμε πιο απλά : το Internet είναι ο εξοπλισμός και οι συνδέσεις ενώ το Web είναι η πληροφορία.

HTML και CSS

Μιας και μιλάμε για ιστοσελίδες ας ξεχωρίσουμε και 2 έννοιες που λανθασμένα θεωρούνται ότι είναι ταυτόσημες. Η γλώσσα  HTML (HyperText Markup Language) χρησιμοποιείται για τη δομή των ιστοσελίδων και περιέχει στοιχεία  (παραγράφους, επικεφαλίδες, λίστες, συνδέσμους κ.α.) που αποτελούν το περιεχόμενο κάθε σελίδας.

Το CSS (Cascading Style Sheets) από την άλλη είναι υπεύθυνο για τη μορφοποίηση των ιστοσελίδων. Το CSS είναι κάτι σαν διακοσμητής, δίνει το στυλ σε μια ιστοσελίδα, μέσα από τη γραμματοσειρά, τα χρώματα και τη μορφοποίηση κειμένου. Επιπρόσθετα, οι τελευταίες εκδόσεις του CSS υποστηρίζουν μέχρι και 3d εφέ, ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο την εμπειρία μας στο σερφάρισα.

Front End vs. Back End

Τώρα ξέρετε πώς δημιουργούνται οι ιστοσελίδες, ας μιλήσουμε για το πώς λειτουργούν. Το Front End μιας ιστοσελίδας είναι το μέρος που μπορείτε να δείτε. Αυτό περιλαμβάνει  το HTML και CSS και όλα τα άλλα πράγματα που βλέπετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Σκεφτείτε ότι οι αναρτήσεις του Facebook που ανανεώνονται ή οι όροι αναζήτησης Google που συμπληρώνονται αυτόματα γίνονται όλα χάρη στις λειτουργίες  προγραμματισμού front-end JavaScript.

Το Back End μιας ιστοσελίδας είναι το κομμάτι της ιστοσελίδας που την κάνει να λειτουργεί. Περιλαμβάνει εφαρμογές που λένε στους ιστότοπους τι πρέπει να κάνουν, διακομιστές από τους οποίους λαμβάνουν και αποθηκεύονται στοιχεία σε βάσεις δεδομένων. Στο Twitter για παράδειγμα, το timeline σας που βλέπετε αποτελεί το Front End ενώ όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο Back End.

UX και UI

Ακόμα και οι επαγγελματίες μπορούν να μπερδεύονται για αυτές τις δύο συντομογραφίες, οπότε δικαιολογείται το όποιο μπέρδεμα. Το UI (User Interface) αφορά το πώς ένα προϊόν ή ένας ιστότοπος έχει σχεδιαστεί και πώς αλληλεπιδράτε με αυτόν: Το πού βρίσκονται τα κουμπιά, πόσο μεγάλες είναι οι γραμματοσειρές και το πώς είναι ταξινομημένα  τα μενού είναι όλα τα στοιχεία του User Interface.

Αλλά UX (User Experience )είναι το πώς αισθάνεστε σχετικά με τη χρήση ενός προϊόντος ή ενός δικτυακού τόπου.

Άρα για να το περιγράψουμε πιο απλά, η νέα εμφάνιση της ροής ειδήσεων στο Facebook που περιλαμβάνει αλλαγή στο περιβάλλον του χρήστη αφορά το UI και ο τρόπος που περιηγείστε και αλληλεπιδράτε με το νέο τρόπο ροής ειδήσεων αφορά το UX.

Office και Word

Η έκφραση «Γράφω κάτι στο office» μπορεί να είναι συνηθισμένη και να γίνεται κατανοητή έστω από συνήθεια σε γραφεία με υπολογιστές, όμως η ακριβής λειτουργία του Microsoft office είναι πολυσύνθετη. Για την ακρίβεια το  Microsoft Office είναι μια σουίτα εφαρμογών γραφείου που αποτελείται από πολλαπλές εφαρμογές όπως, PowerPoint, Excel, Word κ.α..

Κατά συνέπεια, το Word είναι ένα μέρος της σουίτας Office, η οποία με το σύνολο των εφαρμογών που διαθέτει αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την παραγωγικότητα εργασιών γραφείου.

Τώρα που κάναμε σαφείς μερικούς από τους πιο συνηθισμένους όρους, μπορείτε να είστε πιο σίγουρος ότι γνωρίζετε τι είναι αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα στην τεχνολογία.

Εάν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τις νέες τεχνολογίες, να προσθέσετε μια σημαντική δεξιότητα στο βιογραφικό σας ή ακόμα και να πιστοποιήσετε τις γνώσεις σας στην Πληροφορική, τώρα είναι η ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα εξειδικευμένο Σεμινάριο στον τομέα που σας ενδιαφέρει.

Ανακαλύψτε εδώ τα Σεμινάρια που μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες σας ή ακόμα και να αποτελέσουν ευκαιρία για να αναβαθμίσετε την καριέρα σας. http://www.masterkek.gr/seminaria/pliroforikis.html