Στην εποχή μας η λέξη ασφάλεια αναφέρεται όλο και πιο συχνά και αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε τομέα που μπορεί να εφαρμοστεί, από την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, την ασφάλεια του διαδικτύου, την οδική ασφάλεια κ.α.

Ένας τομέας που δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται αλματωδώς σε θέματα ασφαλείας, είναι αναμφισβήτητα  ο έλεγχος στα Μέσα Μεταφοράς και κυρίως στις Αερομεταφορές.

Προλαμβάνοντας τρομοκρατικές ενέργειες,  ο έλεγχος  στους χώρους διακίνησης επιβατών και τις αποσκευές τους έχει ενταθεί και ακολουθούνται νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν μαγνητικές πύλες και ηλεκτρονικοί σαρωτές νέας τεχνολογίας.

O χειρισμός αυτών των προηγμένων συσκευών ανίχνευσης X-ray χρειάζεται ένα εξειδικευμένο προσωπικό Ασφαλείας που αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει με αποτελεσματικότητα τους ελέγχους.

Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ειδικότητα του Ελεγκτή Ασφαλείας;

Η παρατηρητικότητα μετράει…

…αλλά όχι μόνο αυτή. Η μεθοδολογία, η υπευθυνότητα, η πειθαρχία στη διαδικασία ανίχνευσης  είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας Ελεγκτής.

Η αποστολή του άλλωστε, που αφορά την αποτροπή του κινδύνου, είναι από μόνη της μια ιδιαιτέρως απαιτητική άσκηση, με πολλά οφέλη όμως για την διατήρηση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών.

Η εκπαίδευση είναι συνεχής…

…όσο θα παραμονεύουν κίνδυνοι. Ένας Ελεγκτής Ασφαλείας οφείλει να εμβαθύνει  τις γνώσεις του με προσομοίωση ύποπτων εικόνων, να ενημερώνεται για νέες μεθόδους ανίχνευσης, να επιμορφώνεται τόσο σε θέματα θεωρίας όσο και σε τεχνικά θέματα χειρισμού των ανιχνευτών.

Η άρτια εκπαίδευση, η νομική κατάρτιση παράλληλα με την εξοικείωση στις ακτινοσκοπικές συσκευές, συνθέτουν τον ιδανικό συνδυασμό  για έναν επαγγελματία χειριστή X-ray screener.

Ελέγχει τις Αερομεταφορές…

…αλλά μπορεί να εργαστεί και σε άλλους τομείς που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του.  Οι έλεγχοι πρόσβασης με ηλεκτρονικούς σαρωτές X-ray και μαγνητικές πύλες είναι ένα μέτρο που καθιερώνεται σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Ιδιωτικές Εταιρείες και Πολυεθνικές.

Κατ’ επέκταση, ο χειρισμός τους από Ελεγκτές Ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένος για τον έλεγχο αλληλογραφίας, δεμάτων, ύποπτων αντικειμένων και την αποτροπή των απειλών,  αξιοποιώντας την εξειδίκευση και την εμπειρία τους στους μεθόδους ανίχνευσης κινδύνων.

Σε ενδιαφέρει μια καριέρα στον χώρο του Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφαλείας; Μάθε περισσότερα για τα Σεμινάρια «Ελεγκτής Ασφαλείας (X-ray screener)» και μπες δυναμικά στην αγορά εργασίας με μια σύγχρονη Ειδικότητα:  http://www.masterkek.gr/MasterKEK/elegkths_asfaleias-X-ray.html