H ανάπτυξη και διάδοση της «κουλτούρας του καφέ» βρίσκεται σε πραγματική άνθιση παγκοσμίως.  Ευφάνταστες τεχνικές και νέες γεύσεις έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο στοχεύοντας να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του καφέ και των ποτών γενικότερα.

Παράλληλα με την ανάπτυξη της παρασκευής νέων ροφημάτων, αφεψημάτων, σνακς , η αναζήτηση επαγγελματικού προσωπικού με γνώσεις και τεχνική αρτιότητα αποτελεί προτεραιότητα για  κάθε σοβαρή επιχείρηση του χώρου.

Συνέπεια αυτής της εξέλιξης, η αξία και η έννοια του τίτλου «Barista» να έχει αναβαθμιστεί σημαντικά προσθέτοντας επιπλέον υποχρεώσεις και απαιτήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ας δούμε 3 χαρακτηριστικά που κάνουν να ξεχωρίζει ένας επαγγελματίας Barista :

Να ξέρεις καλά το αντικείμενό σου

Όπως σε κάθε δεξιότητα, δεν αρκεί να σου αρέσει ο καφές -αν και αυτό είναι ένα σημαντικό ξεκίνημα- πρέπει επίσης να τον γνωρίζεις σε βάθος .

O Barista οφείλει να έχει γνώση για τις ποικιλίες καφέ, τα συστατικά ποτών και αφεψημάτων, τις παρασκευές των σνακς, τα υλικά με τα οποία μπορούν να συνδυαστούν και να έχει εκπαιδευτεί ακόμα και στη διακόσμηση των προϊόντων και στη κοστολόγηση τους.

Η επαγγελματική εκπαίδευση επίσης δίνει βάση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την ορθή χρήση του εξοπλισμού παρασκευής, για να πάρεις από αυτές το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Να είσαι επικοινωνιακός

Ο σωστός Barista αλληλεπιδρά με τους πελάτες του.  Η φιλική αντιμετώπιση, η καλή διάθεση,  η εξυπηρετικότατα είναι στοιχεία που κάθε πελάτης θα εκτιμήσει -έκτος από έναν κάλο καφέ- και πιθανότατα θα τον κάνει να επιστρέψει.

Μάθε να κάνεις σύντομους, εύθυμους διαλόγους, να προσαρμόζεσαι σε κάθε περίπτωση και να προτείνεις δημιουργίες που θα ενδιαφέρουν τους πελάτες .

Φυσικά, αυτή την καλή επικοινωνία πρέπει να τη διατηρείς και με τους συνεργάτες σου, προλαβαίνοντας ζητήματα και επιπλοκές στη λειτουργία του bar που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Να μη σταματάς να μαθαίνεις

Ως Barista είσαι κάτι περισσότερο από ένας επαγγελματίας που δημιουργείς σπέσιαλ καφέ και ποτά.

Είσαι ακροατής και μερικές φορές ψυχολόγος για τους επισκέπτες που αναζητάνε ένα καλό καφέ και κουβέντα.   Είσαι και λίγο ερευνητής, πειραματίζοντας  με υλικά για να αναδείξεις  το καλύτερο άρωμα του καφέ ή ένα νόστιμο σνακ.  Αυτό όμως που δεν σταματά, είναι το να παραμένεις μαθητής, να αναζητάς και να μαθαίνεις  συνεχώς νέες παρασκευές, νέες τεχνικές, νέες γεύσεις.  

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista είναι άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπάρχουν εκεί έξω πραγματικοί επαγγελματίες που δεν μένουν στα παλιά αλλά δημιουργούν νέες προτάσεις και εξελίσσουν τον τομέα, προς όφελος όλων των θαμώνων του Food & Beverage.

Θέλεις και εσύ να βελτιώσεις τις δεξιότητες  σου και να ξεκλειδώσεις πλήρως τις τεχνικές ενός επαγγελματία Barista;

Μάθε περισσότερα για το Ειδικευμένο Σεμινάριο Barista που οδηγεί στην ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, εδώ:   http://www.masterkek.gr/MasterKEK/touristika-seminaria-me-pistopoihseis.html