Γράφει η Αλεξάνδρα Λ., εργαζομένη σαν Επαγγελματίας στην αισθητική περιποίηση και στον καλλωπισμό άκρων,  σε Beauty Center των Νοτίων Προαστίων

Ακόμα θυμάμαι την ημέρα εκείνη που με πλημμύρισε ένα βαθύ συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά.   Έχοντας συμπληρώσει 14 μήνες στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης μιας μεγάλης εταιρίας, είχα πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν με εκφράζει αυτό που κάνω και χρειαζόμουν επειγόντως μια αλλαγή.

Φυσικά μια τέτοια απόφαση δεν ήταν εύκολη, ούτε είχα την ευχέρεια να πραγματοποιήσω αμέσως το επόμενο επαγγελματικό βήμα που αποζητούσα. Οι σπουδές μου στην Κοινωνιολογία δεν μου επέτρεπαν να αισιοδοξώ για μια θέση εργασίας στον τομέα μου παρά τις επίμονες προσπάθειές μου, από τη στιγμή που οι θέσεις στην ειδικότητα αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Κάποιες σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό για νέες σπουδές, γρήγορα εγκαταλείφθηκαν όταν ενημερώθηκα για τον χρόνο και το κόστος που απαιτούσε μια τέτοια απόφαση.  Το πρόβλημα όμως παρέμενε:  χρειαζόμουν μια αλλαγή και την χρειαζόμουν άμεσα.

Τις επόμενες μέρες αποφάσισα να μην τις περάσω κάνοντας ασκήσεις απαισιοδοξίας, αλλά αντίθετα προσπάθησα να διατηρήσω το ηθικό μου ακμαίο και να ψάξω, να ερευνήσω, να ξετρυπώσω κάθε περίπτωση που θα μου έδινε την ευκαιρία να βρω μια επαγγελματική διέξοδο. 

Καταγράφοντας τις  επιλογές μου στο χαρτί για να τις ξεδιαλύνω, κατέληξα σε 3 βήματα τα οποία με βοήθησαν να αποκαλύψω τα στοιχεία που αναζητούσα τελικά σε ένα νέο ρόλο και να τα χρησιμοποιήσω για να μπω σε μονοπάτια σταδιοδρομίας που δεν είχα εξετάσει ποτέ στο παρελθόν.

Με αυτό τον τρόπο, σε μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστο κόστος, μπόρεσα να αλλάξω εντελώς την καθημερινότητα μου και να ξεκινήσω μια Καριέρα που με έκανε να την αντιμετωπίζω με ενθουσιασμό. Αυτά είναι τα 3 βήματα που τελικά λειτούργησαν σε μένα:

  1. Έδωσα προσοχή σε αυτά που δεν μου άρεσαν

Στο πρώτο βήμα, προσπάθησα να καταγράψω τα στοιχεία που προσωπικά δεν μου πήγαιναν σε προηγούμενους ρόλους μου. Πραγματικά,  το να γνωρίζεις τι δεν θέλεις μπορεί να είναι πιο αποκαλυπτικό από αυτό που πιστεύεις ότι θέλεις.

Παραδείγματος χάριν, συχνά έβρισκα τον εαυτό μου απογοητευμένο από τη μηχανική επανάληψη και τους αυτοματισμούς του πόστου μου, που ταυτόχρονα με αποξένωνε από κάθε ανθρώπινη επαφή.  Συνειδητοποίησα ότι η απλή διεκπεραίωση εργασιών και η παθητικότητα δεν με γέμιζε καθόλου.

Αντίθετα,  έψαχνα την εναλλαγή,  τον τρόπο να αναπτύσσω  τις δεξιότητές μου, να μπορώ να χρησιμοποιώ τη δημιουργική μου πλευρά σε αυτό που κάνω.   Αποκαλύπτοντας στον εαυτό μου τα στοιχεία που πραγματικά ήθελα σε μια δουλειά, μπόρεσα πιο εύκολα να συνεχίσω στο επόμενο βήμα.

  1. Έψαξα για διαφορετικούς Επαγγελματικούς δρόμους

Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές εξειδίκευσης και είναι σχεδόν αδύνατο να τις κατατάξεις αν δεν ασχοληθείς και ενημερωθείς σοβαρά για τις διαθέσιμες ειδικότητες. Βάζοντας σε μια σειρά τα «θέλω» μου, μπόρεσα να προσδιορίσω τους τομείς που μου ταίριαζαν, χωρίς όμως να μπορώ να πάρω μια τελική απόφαση.

Η  επίσκεψη μου σε μια δωρεάν Συμβουλευτική Καριέρας της MASTER, αποδείχτηκε καθοριστική για την  μετέπειτα πορεία μου.Συζήτησα με τη Σύμβουλο, κατέγραψε τις δεξιότητες που ήθελα να αναπτύξω και ξεκίνησε να μου παρουσιάζει τις ειδικότητες που θα μου ταίριαζαν.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης μου για τα διαθέσιμα επαγγελματικά Σεμινάρια, πρόσεξε και έκανε ένα θετικό σχόλιο για το μανικιούρ μου. Της απάντησα ότι συνηθίζω να κάνω τα σχέδια και το μανικιούρ μόνη μου και ότι είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω ακόμα και σε φίλες μου. “Τότε νομίζω ότι αυτό το Επαγγελματικό Πρόγραμμα πρέπει να το δεις οπωσδήποτε!” μου είπε η Σύμβουλος, δείχνοντας μου το  Σεμινάριο «Μανικιούρ & Πεντικιούρ– Τεχνητά Νύχια».

Ενημερώθηκα για αυτό αναλυτικά και ενθουσιάστηκα:  Ένας τίτλος σπουδών σε πολύ σύντομο διάστημα, σε μια τέχνη που αγαπώ και στην οποία μπορώ να δουλέψω άμεσα σαν επαγγελματίας, ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα!

  1. Επέτρεψα στον εαυτό μου να αλλάξει τρόπο σκέψης 

Προχωρώντας στο τρίτο βήμα, είχα ήδη δημιουργήσει ένα πλάνο για να αλλάξω την Καριέρα μου ολοκληρωτικά, σε λίγους μόλις μήνες.

Κρατούσα κυριολεκτικά στα χέρια μου το εισιτήριο που μου επέτρεψε να μετατρέψω ένα χόμπι, μια τέχνη, σε σταδιοδρομία.

Έτσι κι έγινε. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος και την πρακτική μου, μπόρεσα να απασχοληθώ  ως τεχνίτης νυχιών σε Beauty Saloon πολύ κοντά στο σπίτι μου, κάνοντας μια δημιουργική δουλειά και προσφέροντας ευχαρίστηση σε πελάτισσες που μου δείχνουν καθημερινά την προτίμησή τους στα λίγο πιο προχωρημένα σχέδιά μου.

Τόλμησα να σκεφτώ τον εαυτό μου έξω από το επαγγελματικό πλαίσιο στο οποίο είχα εγκλωβιστεί για καιρό.

Είναι στην ανθρώπινη φύση να μη θέλουμε να ομολογήσουμε ότι ίσως κάποιες επαγγελματικές αποφάσεις ήταν λάθος ή δεν ήταν οι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη περίοδο και επιμένουμε σε αυτές.

Είναι σημαντικό όμως να  βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτή την παγίδα που μας κρατάει στάσιμους και γι’αυτό μερικές φορές θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε τι θέλουμε, τι επιζητούμε από μια δουλειά και τι είμαστε διατιθέμενοι να αλλάξουμε για αυτό.

Πλέον σαν επαγγελματίας σε ένα χώρο που με εκφράζει, το ερώτημα που θέτω στον εαυτό μου δεν είναι “ Πως έφτασα εδώ;” όπως αναρωτιόμουν σε προηγούμενες δουλειές,  αλλά το “Γιατί δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα; ”.

Θες και εσύ να ξεκινήσεις μια Καριέρα στον συναρπαστικό κόσμο της Ομορφιάς; Ενημερώσου εδώ για τις Προσφορές μας στα διαθέσιμα Σεμινάρια Υγείας – Ομορφιάς – Αισθητικής της MASTER.

http://www.masterkek.gr/seminaria/ygeia-omorfia/index.html