Είσαι στη φάση που έχεις ολοκληρώσει το βιογραφικό σου: Το έχεις ενημερώσει, έχεις επισημάνει τις δεξιότητές σου και το έλεγξες διεξοδικά για τυπογραφικά λάθη. Δεν είσαι σίγουρος όμως σε ποια μορφή θα το υποβάλλεις. Πρέπει να είναι ένα έγγραφο σε μορφή PDF ή Word;

Η απάντηση είναι περίπλοκη, αλλά ο κατάλληλος για να σε βοηθήσει είναι ένας εξειδικευμένος Σύμβουλος Σταδιοδρομίας που μέσα από τα χιλιάδες βιογραφικά που έχουν περάσει από τα χέρια του, μπορεί να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής.

«Τα αρχεία PDF έχουν το πλεονέκτημα της ασφάλειας, αφού δεν επιτρέπουν την αλλοίωση  του περιεχομένου. » αναφέρει ο Σύμβουλος.  «Η αποστολή του βιογραφικού σημειώματος σε μορφή που επιτρέπει την επεξεργασία κειμένου σας εκθέτει στην πιθανότητα κάποιος να το αλλάξει ακούσια. Αυτό που θέλει ένας υποψήφιος  είναι το να λάβουν και να εξετάσουν το βιογραφικό του τα ενδιαφερόμενα μέρη, έτσι ακριβώς όπως το έστειλε και το PDF αρχείο είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά»

Η ιδιότητα αυτή του αρχείου PDF είναι προφανώς ένα κάλο στοιχείο για το βιογραφικό σου. Τι γίνεται όμως με το αρχείο word; Ο Σύμβουλος δεν αποκλείει την χρήση του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:

«Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάμε τα βιογραφικά σε μορφή word. Ίσα -ίσα που σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται η χρήση του. Για παράδειγμα, όταν μια εταιρία διαθέτει τη δική της πλατφόρμα αποστολής βιογραφικών,  το πιθανότερο είναι να ζητήσει από τους υποψήφιους να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη φόρμα και να στείλουν το CV τους σε μορφή word. Αυτό γίνεται για δυο λόγους: Πρώτον για να μην βαρύνει το σύστημα αφού τα word συνήθως έχουν λιγότερα kb από τα PDF. Δεύτερον για λόγους ασφάλειας, αφού τα PDF μπορούν να αποκλειστούν από εσφαλμένο scanning από κάποια συστήματα ασφαλείας antivirus με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στον εργοδότη.»

Άρα ποια μορφή αρχείου  θεωρεί κατάλληλη ο Σύμβουλος για να φτάσει με ασφάλεια στα γραφεία μιας εταιρίας ; «Σίγουρα, ένα βιογραφικό σε μορφή PDF είναι πιο εντυπωσιακό και πιο ασφαλές γι’αυτο και προτείνεται η χρήση του, εκτός από τις περιπτώσεις που ζητείται ρητά η χρήση αρχείου Word. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε επιλογή αρχείου είναι δευτερευούσης σημασίας εάν το περιεχόμενο του CV δεν έχει επεξεργαστεί κατάλληλα ώστε να παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεξιότητες και την εμπειρία του υποψηφίου. Αυτό το κομμάτι της παρουσίασης είναι πολύ ουσιαστικό και ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να επενδύσει χρόνο για να μεταφέρει στο χαρτί μια ιδανική εικόνα των ικανοτήτων του ώστε να εμφανιστεί  σωστά σε κάθε είδους αρχείου ».

Θέλεις να μάθεις περισσότερους τρόπους ώστε να τελειοποιήσεις το βιογραφικό σου; Μείνε συντονισμένος-η στο παρόν blog για να μάθεις από έμπειρους συμβούλους της MASTER tips και συμβουλές για να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου και τη θέση σου στην Αγορά Εργασίας.

 

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι μια βοήθεια στο να διαμορφώσεις καλύτερα το βιογραφικό σου οι ειδικευμένοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού της TALIS είναι στη διάθεσή  σου στο email : info@talis.gr   | http://talis.gr/