Είσαι πανέτοιμος για τη συνέντευξη σου στην εταιρία που θέλεις να εργαστείς και προβληματίζεσαι για το εάν πρέπει να είναι εμφανές το piercing ή το τατουάζ σου; Να μερικές συμβουλές που πρέπει να σκεφτείς.

Οι σύμβουλοι καριέρας της TALIS έχοντας καθοδηγήσει εκατοντάδες υποψηφίους στην αναζήτηση εργασίας τους, γνωρίζουν τις περισσότερες  φοβίες και προβληματισμούς των υποψήφιων για την ημέρα που θα πρέπει να περάσουν από συνέντευξη.

Τα τελευταία χρόνια  έχει παρατηρηθεί ότι οι ερωτήσεις που αφορούν την επιλογή της εμφάνισης είναι συχνότερες, κάτι που  αποδεικνύει την προσοχή των υποψήφιων και για την παρουσία τους στο χώρο εργασίας, πέρα από τις προσπάθειες τους για ένα προσεγμένο βιογραφικό.

Συνήθως ένα τατουάζ ή ένα piercing σε εμφανές σημείο αποτελεί τον πιο συνηθισμένο λόγο προβληματισμού. Οι σκέψεις των υποψηφίων είναι λογικές, όπως περιγράφει η Μαρία Β. , πλέον εργαζομένη στην εταιρία όπου έκανε την πρακτική της μέσω  Επιταγής Κατάρτισης Voucher και έχει περάσει από παρόμοια κατάσταση :

«Επειδή είχα ένα μικρό κρίκο στη μύτη, ήμουν και εγώ προβληματισμένη για το εάν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της συνέντευξης μου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γονείς μου με συμβούλευαν να σκεφτώ καλά  εάν έπρεπε να το διατηρήσω κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων. Από την μεριά μου σκεφτόμουν -αντιδραστικά ίσως- ότι  εάν μια εταιρία δεν με θέλει  έτσι, τότε δεν θέλω και εγώ να εργαστώ εκεί. Πολλές φορές όμως , βλέποντας πιο ψύχραιμα το θέμα, έλεγα ότι δεν θα ήταν κάτι δύσκολο να αφαιρέσω τον κρίκο μου για μια ώρα αλλά και πάλι δεν ήμουν σίγουρη για το εάν θα επηρέαζε ένα κρίκος ή το τατουάζ μου την πρόσληψη μου ».

Οι Σύμβουλοι Καριέρας  συμφωνούν ότι δεν υπάρχει απόλυτα σωστό ή λάθος στην εμφάνιση ή όχι ενός piercing ή ενός τατουάζ.

«Σίγουρα η κατάλληλη εμφάνιση  σε συνδυασμό με ένα “δυνατό” βιογραφικό είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν έναν υποψήφιο και δεν μπορούν να αναιρεθούν από επιλογές δερματοστιξίας ή  piercing. Ωστόσο, το εργασιακό περιβάλλον είναι εκείνο που καθορίζει τους κανόνες  της εμφάνισης, κάτι που θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος  να προσέξει ».

Συνεχίζοντας, ο Σύμβουλος θέτει τις παραμέτρους που πρέπει να τις λάβουν υπόψη όσοι περνούν για συνέντευξη:
«Πριν από τη συνέντευξη είναι καίριο να αποκτήσετε μια αίσθηση για την επαγγελματική αισθητική των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία. Μια ερεύνα στο εταιρικό προφίλ στα social media θα έδινε μια πρώτη εντύπωση για το dress code που απαιτείται στον εργασιακό χώρο, ώστε να προσαρμοστείτε κατάλληλα.

Κάποιες εταιρίες δίνουν βάση σε μια “επαγγελματική παρουσία” όπως είναι πχ η εργασία σε τράπεζα, σε νομικό γραφείο ή σε ρεσεψιόν μεγάλου ξενοδοχείου ενώ άλλες εταιρίες είναι πολύ πιο ανοιχτές στις ενδυματολογικές και αισθητικές επιλογές των υπαλλήλων τους, όπως είναι συνήθως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην  Πληροφορική ή μια διαφημιστική εταιρεία όπου μπορείτε να υποθέσετε ότι θα υπάρχει περιθώριο δημιουργικής έκφρασης».

Συνοψίζοντας ο Σύμβουλος της TALIS δηλώνει ότι ένα τατουάζ ή piercing δεν αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας για την καριέρα ενός υποψήφιου, αρκεί να ξέρει να “διαβάσει” σωστά τις απατήσεις και το περιβάλλον μιας εταιρίας:

«Η θέση που ψάχνετε διαμορφώνει ανάλογα και τις απαιτήσεις στον αισθητικό και ενδυματολογικό τομέα. Όπως είναι λογικό, άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ένα άτομο που αλληλεπιδρά με πελάτες ή εκπροσωπεί την εταιρεία αυτοπροσώπως και άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για κάποιον που εργάζεται στο back office ή σε τηλεφωνικό κέντρο στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών.

Εάν η δουλειά σας απαιτεί την παρουσία σας στο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να μην παίξουν κανένα ρόλο οι αισθητικές επιλογές σας στην πρόσληψη σας. Αλλά εάν ένα μεγάλο μέρος του ρόλου σας  στην εταιρία είναι να παρουσιάζεστε δημόσια, να την εκπροσωπείτε ή να συνεργαστείτε με πιο παραδοσιακούς εταίρους, είναι αναμενόμενο να πρέπει να έχετε την καθιερωμένη “επαγγελματική” παρουσία.

Ξεκινώντας την καριέρα σας  θα πρέπει να είστε συνειδητοποιημένοι  για τον χώρο που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε ώστε να επιλέξετε τον δικό σας τρόπο έκφρασης ή να είστε διατεθειμένοι να αφήσετε κατά μέρος κάποιες προτιμήσεις σας για χάρη της σταδιοδρομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάλληλη εκπαίδευση και  οι δεξιότητες σας παραμένουν τα πιο ουσιαστικά στοιχεία στην αναζήτηση εργασίας και  ο ρόλος μας είναι να σας καθοδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση».

Ενδιαφέρεσαι να μπεις δυναμικά στην Αγορά Εργασίας;  Θες να αναβαθμίσεις την Καριέρα σου; Φιλοδοξείς να ανοίξεις τη δική σου Επιχείρηση;

Οι Σύμβουλοι της TALIS είναι διαθέσιμοι για να σε καθοδηγήσουν σε θέματα Εργασίας, εκτίμησης Επιχειρηματικών ιδεών,  Επαγγελματικού προσανατολισμό, συγγραφή και προώθηση του Βιογραφικού  σου  σε συνεργαζόμενο δίκτυο Επιχειρήσεων.  

Μάθε περισσότερα εδώ: http://talis.gr/talis-workforce-management-get-a-job.html